Саудитското правителство обмисля да признае, че изчезналият саудитски журналист Джамал Кашоги

...
Саудитското правителство обмисля да признае, че изчезналият саудитски журналист Джамал Кашоги
Коментари Харесай

Саудитска Арабия обмисля да признае, че е убила журналиста Кашоги?

Саудитското държавно управление обмисля да признае, че изчезналият саудитски публицист Джамал Кашоги е погубен в консулството в турския град Истанбул, оповестява CNBC, представен от news.bg .

``
реклама

Кашоги, колумнист на " Вашингтон пост ", който подлага на критика саудитското кралско семейство, влезе в консулството на 2 октомври и от този момент е в неопределеност. Докато саудитските управляващи настояват, че Кашоги още на същия ден е напуснал консулството, турски представители имат вяра, че е погубен от екип от саудитски сътрудници в постройката на дипломатическата задача.

Сега се популяризира информация, че държавното управление на арабската страна обмисля да промени позицията си и да признае, че Кашоги е убит в консулството, само че ще отхвърли, че престолонаследникът Мохамед бин Салман е издал нареждането или е знаел за убийството.

Монархията може да разгласи, че Кашоги е погубен от ренегати от разузнаването по време на разпит, който се е объркал. Обсъжда се и друго пояснение.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп спекулира, че журналистът може да е погубен от " ренегати-убийци ".

Съединени американски щати обмислят да наложат санкции на Рияд, в случай че се откри, че има роля в изгубването на Кашоги. Американският президент Доналд Тръмп заплаши страната със " сурово наказване ". Много бизнес водачи отдръпнаха присъединяване си на интернационална конференция в столицата Рияд през идната седмица.

Саудитски и турски разследващи влязоха в консулството на Саудитска Арабияв Истанбул, с цел да изяснят обстоятелствата към изгубването на саудитския публицист.

Според известия в турските и международните медии два турски публични източника настояват, че локалната полиция разполага със звукозапис от момента на убийството на Кашоги.

Появиха се информации, че журналистът е погубен по време на разпит, който е излязъл от надзор.

В неделя саудитският крал е разговарял по телефона с турския президентРеджеп Ердоган. 

Според турски медии в 03,28 часа частен аероплан със обвинени саудитски сътрудници идва на летище в Истанбул; 05,05 часа групата се настанява в два хотела до постройката на саудитското консулство; 12,13 часа няколко дипломатически коли идват в консулството, евентуално в тях са някои от саудитските агенти; 13,14 часа Кашоги влиза в постройката на консулството; 15,08 часа коли напущат консулството; 17,15 часа втори частен аероплан със саудитски жители каца в Истанбул; 17,33 часа годеницата на Кашоги, Хатидже Дженгиз, се вижда на охранителна камера да чака пред консулството; 18,20 часа единият от частните самолети излетява от летището в Истанбул, а другият аероплан излетява в 21,00 часа.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР